Prosjekt Strendene transformatorstasjon

Ny transformatorstasjon på Strendene og 132 kV-forbindelse til Alsten gir et viktig løft for fremtidens strømforsyning i Alstahaug. Med den stadig økende aktiviteten i Alstahaug er det behov for å styrke strømnettet. Derfor planlegges en ny transformatorstasjon på Strendene, sammen med en 132 kV-forbindelse til Alsten transformatorstasjon. Dette vil sikre pålitelig strømforsyning og legge til rette for fremtidig vekst i regionen.

Om Prosjektet

Linea planlegger å forsterke strømforsyningen til området ved å etablere dobbel 132 kV-forbindelse fra eksisterende 132 kV-linje som går mellom Alsten transformatorstasjon og Leirosen transformatorstasjon, til ny transformatorstasjon på Strendene.

Etablering av nettanlegg på dette spenningsnivået krever anleggskonsesjon etter energilovens bestemmelser og det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som gir konsesjon på slike anlegg.

Linea har leid inn ekstern konsulent for utarbeidelse av anleggskonsesjonssøknad der konsekvensutredning inngår. Utredningene vil beskrive forholdet til miljø og samfunn, der særlig forholdet til reindriftsnæringen er essensielt. Når søknad om anleggskonsesjon er ferdig utarbeidet, vil denne bli sendt til NVE for behandling.

Alternative løsninger

Linea har utredet tre ulike 132 kV-forbindelser for tilknytning av Strendene transformatorstasjon. Alle disse vil bli sløyfet inn i eksisterende 132 kV-linje som går fra Leirosen transformatorstasjon til Alsten transformatorstasjon. Under vises de tre alternativene i prioritert rekkefølge.

  1. Etablere en dobbel 132 kV-luftlinje fra eksisterende linje, hvor tilknytningspunktet blir et sted mellom Ramnfloget og Alsten transformatorstasjon. Eksisterende 132 kV-linje blir da kuttet og påkoblet to 132 kV-linjer som går parallelt til Strendene. Kostnadene med dette alternativet er estimerte til ca. 80 mill. kr.
  2. Etablere et dobbelt 132 kV-kabelanlegg fra eksisterende linje i området sør for Ramnfloget til Strendene. Som i punktet over blir eksisterende linje kuttet og påkoblet kablene. Kostnadene med dette alternativet er estimerte til ca. 180 mill. kr.
  3. Etablere et dobbelt 132 kV-sjøkabelanlegg over Botnfjorden som blir påkoblet eksisterende 132 kV-linje ved Hysnasen. Som i første punkt over blir eksisterende linje kuttet og påkoblet kablene. Kostnadene med dette alternativet er estimerte til ca. 200 mill. kr.

NVE har utarbeidet følgende retningslinjer for bruk av jord- og sjøkabler i regionalnettet:

For nett fra over 22 kV og til og med 132 kV skal luftledning velges som hovedregel. Jord- eller sjøkabel kan velges på begrensede delstrekninger dersom:

  • luftledning er teknisk vanskelig eller umulig, som ved kryssing av sjø eller der den kommer nærmere bebyggelse enn tillatt etter gjeldende lover og forskrifter
  • luftledning vil gi særlig store ulemper for bomiljø og nærfriluftsområder der det er knapphet på slikt areal, eller der kabling gir særlige miljøgevinster
  • kabling kan gi en vesentlig bedre totalløsning alle hensyn tatt i betraktning, for eksempel der alternativet ville vært en innskutt luftledning på en kortere strekning av et kabelanlegg, eller ved at kabling inn og ut av transformatorstasjoner kan avlaste av hensyn til bebyggelse og nærmiljø
  • kabling av eksisterende regionalnett kan frigjøre traséer til ledninger på høyere spenningsnivå og dermed gi en vesentlig reduksjon i negative virkninger av en større ledning, eller oppnå en vesentlig bedre trasé for den større ledningen
  • kablingen er finansiert av nyttehavere med det formål å frigjøre arealer til for eksempel boligområder eller næringsutvikling, samtidig som bruk av kabel for øvrig er akseptabelt ut fra andre hensyn

Statnett

Statnett har gitt reservasjon av kapasitet til flere aktører som vil bli tilknyttet Strendene transformatorstasjon, men andre står i kapasitetskø. Dette er forhold som vil bli hensynstatt ved dimensjonering av Strendene transformatorstasjon.

Påmelding Folkemøte 2. desember

Linea inviterer grunneiere og alle andre berørte og interesserte til å gi innspill før søknaden sendes inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Jo flere avklaringer som kan gjøres i forkant, desto enklere blir det for NVE å behandle søknaden effektivt.

Under folkemøtet vil vi også informere om høringsprosessen, inkludert viktige frister og hvordan dere kan sende inn innspill.

Påmelding:
For å sikre tilstrekkelig plass og servering, ber vi om at de som ønsker å delta, melder seg på via skjemaet nedenfor. Dersom dere kommer flere sammen, holder det at én person registrerer på vegne av gruppen og oppgir totalt antall deltakere.

Påmeldingsskjema

Agenda folkemøte:

  • Velkommen v/Linea
  • Planer i Alstahaug & kapasitetsbehov v/Peter-Arne Talseth
  • Samspillet mellom forskjellige nettnivå - kundesøknader/effektbehov rundt om på Helgeland v/ Linea
  • Trasevalg Strendene - mulighetsalternativer med fordeler og begrensinger v/Linea
  • Info om høringsrunde og innsending av høringsinnspill v/Linea
  • Pause - servering
  • Rettighetservervelse og erstatning v/Norconsult
  • Spørsmål og kommentarer fra publikum

Vi ser frem til å møte deg den 2. desember kl. 18:00 på Kulturbadet/Kinoen i Sandnessjøen!

Strendene transformatorstasjon
Plassering av ny transformatorstasjon på Strendene
Alternative 132 kV-forbindelser
Alternative 132 kV-forbindelser