Linea og Tensio tar grep for en smartere strømforsyning

Linea og Tensio går i kompanisak med en av verdens største teknologileverandører, General Electric, for å sikre en grønnere og smartere strømforsyning for Trøndelag og Helgeland.

Publisert: Oppdatert:
Driftssentralen til Linea med overvåkningsskjemer

Utviklingen i strøm- og energimarkedene går raskt, og det blir stadig tydeligere at nettselskapene i fremtiden må ta hensyn til flere viktige faktorer når de styrer strømforsyningen sin.

Været blir stadig mer uforutsigbart, etterspørselen etter fornybar energi øker, og nettselskapene står overfor økende kapasitetsutfordringer i strømnettet. Derfor er det viktig å utnytte strømnettet på en smartere måte ved også å ta i bruk nye teknologier.

Audhild Kvam konsernsjef Tensio

Vi er glade for å kunne annonsere vårt samarbeid med GE Vernova. Deres teknologi skal hjelpe oss med å møte disse utfordringene og sørge for at vi leverer en effektiv og pålitelig strømforsyning, sier Audhild Kvam, konsernsjef i Tensio.

Bærekraft og det grønne skiftet påvirker både forbruks- og produksjonsmønstre, og dette gjør at strømforsyningen må bli mer fleksibel og tilpasset de nye realitetene. Med samarbeidet med GE Vernova vil Linea og Tensio gjennom selskapet One Grid Operation utvikle en ny plattform for styring av smarte strømnett, som skal være klar innen utgangen av 2027.

Portrettbilde Steinar Benum

Forsyningssikkerhet og kostnadseffektivitet vil alltid være våre høyeste prioriteringer. For å sikre dette må vi ligge i forkant og styrke vår teknologiske kapasitet. Strømforsyningen i vårt område blir stadig mer kompleks, og vi må kunne styre nettet på en måte som går utover hva dagens operatør på driftssentralen kan håndtere," sier Steinar Benum, daglig leder i Linea.

Teknologi løft

Den nye plattformen vil gjøre det mulig for Linea og Tensio å håndtere strømnettet på en mer intelligent måte, ved å ta i bruk avansert driftskontroll, operasjonell støtte og datainnsikt. Dette vil bidra til en sikrere og mer pålitelig strømforsyning for kundene.

Montører i master som driver vedlikehold

Dette vil representere et betydelig teknologisk løft for begge selskapene. Med en standardisert og robust teknologiplattform som grunnlag, åpnes det opp for å implementere nye teknologier som kunstig intelligens. Hos Linea jobber vi nå målrettet med å sikre nødvendig kompetanse gjennom hele vår verdikjede for å støtte denne utviklingen i årene som kommer. Allerede i høst vil vi utlyse de første stillingene for å møte dette behovet," forteller Steinar Benum.

Anna Nysetvold, daglig leder i One Grid Operation, ser frem til å lede utviklingen av fremtidens smarte strømnett sammen med sine kolleger i Tensio og Linea, og i tett samarbeid med GE Vernova.

  • Dette er en stor milepæl for oss. Jeg ser frem til å jobbe videre med dyktige kolleger og en solid partner som GE Vernova, sier Nysetvold.

GE Vernova er stolte over å bli valgt som teknologipartner og ser frem til å bidra med sin innovative GridOS®-løsning, som vil styrke strømforsyningen og sørge for en sikker og effektiv drift.

Fakta om GE Vernova

  • GE Vernova Inc. (NYSE:GEV) er et globalt energiselskap med fokus på spesialisert software for energibransjen.
  • Med over 130 års erfaring i å håndtere utfordringer innenfor energiforsyning, er GE Vernova unikt posisjonert til å lede elektrifiseringen fremover gjennom innovative digitale løsninger med fokus på sikkerhet, operasjonell kontroll og datainnsikt.
  • Har hovedkontor i Cambridge, Massachusetts og har over 75 000 ansatte i over 100 land.
  • GE Vernovas Electrification Software leverer software for kontrollrom, intelligente applikasjoner og datainnsikt nødvendig for å akselerere elektrifiseringen på tvers av hele økosystemet i energibransjen. Fra produksjon, til orkestrering og frem til forbruker.
  • Selskapets GridOS®-portefølje er benyttet av ledende aktører i energibransjen over hele verden, både på transmisjon og distribusjon for å orkestrere et bærekraftig og moderne strømnett i stand til å håndtere morgendagens utfordringer.
  • GE Vernova har sitt Norgeskontor i Oslo.

Fakta om Linea

  • Linea har det regionale ansvaret for strømforsyningen på Helgeland og er det femte største nettselskapet i Norge, målt i transportert energi til både næringsaktører og private kunder.
  • Med nye bestillinger hos Linea og Statnett forventes det en firedobling av strømforbruket i regionen de kommende årene.
  • Linea har over 170 medarbeidere fordelt på fire lokasjoner: Brønnøysund, Sandnessjøen, Mo i Rana og hovedkontoret i Mosjøen.
  • Linea jobber daglig for å levere en stabil og sikker strømforsyning til sine 47 000 kunder.
  • Steinar Benum er daglig leder i Linea.

Fakta om Tensio

  • Har det regionale ansvaret for strømforsyningen i Trøndelag, en region med rundt 500 000 innbyggere og i areal på størrelse med hele Danmark.
  • Har i overkant av 500 medarbeidere fordelt på rundt 20 lokasjoner i hele Trøndelag.
  • Hovedkvarter i Stjørdal, og driftshovedkvarter i Trondheim og Steinkjer.
  • Er med sine rundt 280 000 nettkunder blant Norges største regionale nettselskaper.
  • Forventer en nær dobling av strømforbruket i regionen de kommende årene.
  • Ledes av konsernsjef Audhild Kvam.