Forbered deg på vinterens økte strømforbruk - og få kontroll på nettleien

Når vinteren nærmer seg, stiger behovet for strøm til oppvarming, belysning, varmtvann, og ofte også til lading av elbil. Dette økte forbruket kan føre til høyere kostnader, både på strøm og nettleie. Som nettselskap ønsker vi å informere om hvordan vinterens strømforbruk påvirker regningen - og hvordan du kan få kontroll over nettleien ved å jevne ut forbruket.

Publisert: Oppdatert:
Illustrasjon av to hender med strikkede votter som holder en varm kaffekopp

Hvorfor øker strømforbruket om vinteren?

Kaldere vær betyr at vi bruker mer energi på å holde hjemmene våre varme. Dette gjør oppvarming til en av de største strømkostnadene om vinteren. I tillegg er dagene kortere, så vi bruker mer belysning og varmtvann. For de med elbil, kan billading også bidra betydelig til vinterens totale strømforbruk, særlig i kulde, når bilen trenger mer energi.

Eksempler på hva som bruker mest strøm om vinteren:

  1. Oppvarming: Elektriske panelovner, varmepumper, og gulvvarme jobber ekstra hardt i kaldt vær, noe som gir utslag på strømregningen.
  2. Varmtvann: Vann som er kaldt i utgangspunktet og hyppigere dusjing gir økt forbruk på varmtvannsberederen.
  3. Belysning: De mørke dagene fører til mer bruk av lys, spesielt om man ikke bruker energieffektive LED-pærer.
  4. Elbillading: Lading av elbil krever mye strøm, og vinterkulden øker behovet for hyppigere og lengre ladetider.
Lyspære og mynter som symboliserer at strømstøtte gir penger tilbake til kunden ved høye priser

Hva er kapasitetstrinn, og hvordan påvirker det nettleien?


Nettleien din påvirkes av noe som kalles kapasitetstrinn, som måles ut fra det høyeste nivået av strøm du bruker samtidig i løpet av måneden. Jo mer strøm du bruker på én gang, desto høyere kapasitetstrinn og nettleiekostnad. Særlig billading, sammen med oppvarming og bruk av andre strømkrevende apparater, kan gi store strømtopper.

Men ved å fordele strømforbruket utover døgnet, og unngå å bruke flere strømkrevende apparater samtidig, kan du holde deg på et lavere kapasitetstrinn. Dette kan redusere nettleien. Noen tips for å unngå strømtopper inkluderer:

  • Planlegg billading: Lad gjerne elbilen på tidspunkt når strømforbruket ellers er lavt, som nattestid. Bruk tidsinnstillingen på laderen, hvis mulig.
  • Unngå samtidige strømkrevende aktiviteter: Prøv å unngå å lade elbilen mens du bruker vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin eller komfyr. Fordel bruken av apparater utover dagen.
  • Bruk strømeffektive løsninger: Moderne varmepumper og LED-belysning bruker mindre strøm og kan bidra til jevnere forbruk.

Ved å justere forbruket på denne måten, kan du holde kostnadene nede både ved å redusere strømforbruket og ved å holde kapasitetstrinnet lavt. Dette gir deg en lavere regning og bidrar også til stabilitet i strømnettet.

Hvorfor bruker huset strøm selv når du ikke er hjemme?


Et av våre mest stilte spørsmål i vinterhalvåret er fra personer som opplever å få en forhøyet strømregning, selv om de ikke har vært til stede i sin bolig eller fritidsbolig.

Selv når du ikke er til stede, bruker huset fortsatt litt strøm for å holde alt i orden. Noen funksjoner må være i gang for å beskytte boligen, særlig om vinteren. For eksempel slår oppvarmingen seg automatisk på når det blir kaldt ute. Dette hindrer frostskader på rør og holder huset med en trygg temperatur. Kjøleskap, fryser og enkelte apparater på standby trekker også litt strøm for å sikre at alt fungerer som det skal til du er tilbake.

Her er noen grunner til hvorfor forbruket holder seg oppe:

  • Ute- og innetemperatur: Omtrent halvparten av strømmen vår går til oppvarming, så utetemperaturen påvirker forbruket mye. Jo kaldere det er ute, jo mer strøm går til oppvarming inne.
  • Termostater: Varmepumper, varmekabler og panelovner er ofte satt opp til å holde en viss temperatur. Når det blir kaldere, slår termostatene automatisk på varmen – selv når huset står tomt. Dette sikrer at temperaturen holdes stabil og at alt er i orden til du kommer hjem.