Bestilling av ny tilknytning større anlegg (over 50 kW)

Forsinket tilknytning for større kunder

Det er begrenset kapasitet i det som kalles transmisjonsnettet – det øverste nettnivået for kraftoverføring i landet. Statnett har derfor satt en grense for hvor mye nytt forbruk som kan tilknyttes i Lineas forsyningsområde. Det står allerede søknader i kø hos Linea som ikke vil kunne tilknyttes før Statnett har økt kapasiteten.

I mellomtiden er det bare mindre tiltak som kan tilknyttes. Det er inntil videre satt en øvre grense på 5 MW og 20 GWh/år. På Sør-Helgeland er imidlertid kapasiteten i nettet lavere enn ellers på Helgeland, og her er tilsvarende grense satt til 1 MW. Alle uttak som er større eller lik denne grensen må vurderes særskilt av Statnett før tilknytning eventuelt tillates. Dette innebærer lengre saksbehandlingstid enn normalt, og for en del av sakene vil tilknytning måtte vente til kapasiteten i transmisjonsnettet er økt.

På grunn av kapasitetsbegrensninger i stasjoner og overliggende nett har vi sett oss nødt til å innføre maksimumsgrenser for effektuttak ved nytilknytninger eller økning av eksisterende last, inntil nødvendige tiltak er gjort for å øke kapasiteten. Ny last er derfor inntil videre begrenset til:

Maks 1 MW i følgende kommuner:

Alstahaug

Brønnøy

Hemnes

Unntatt Korgen

Leirfjord

Nesna

Rana

Vevelstad

Maks 100 kW i følgende kommuner og områder. Her kreves det dessuten at det er ledig kapasitet på transformator i nettstasjon:

Alstahaug:

Sandnessjøen sentrum

Strendene

Horvnes

Hele Sømna

Hele Vega

Nødvendige nettutbygginger er forventet å kunne ta flere år

Kapasiteten i resten av Lineas nett vil ellers måtte undersøkes i hvert enkelt tilfelle.

Generelt må det dessuten bestilles kapasitet i transmisjonsnettet for alle lastuttak på 5 MW eller mer. Da eksisterende kapasitet i dette nettet allerede er reservert, vil alle uttak av denne størrelsen bli satt i kapasitetskø hos Statnett.

I samarbeid med myndighetene og andre nettselskap jobber vi med å lage og forbedre ordninger som skal sikre en god og objektiv behandling av alle som ønsker nettilgang.

Vi opplever stort trykk av kunder som ønsker ny eller utvidet tilknytning til nettet på Helgeland. Derfor kan det i perioder være knapphet eller stopp på adgangen. Prosjektene som er modne settes da inn i et køsystem med oppfølging. Dette for å utnytte strømnettet best mulig og hindre markedsbarrierer.

Flytkart, bestilling av tilknytning større anlegg: Modenhet og kapasitet
Flytkart modenhet & kapasitet

Ved bestilling kreves det en del informasjon for å avgjøre om prosjektet er modent. Hvis det er ledig kapasitet i nettet kan denne i så fall reserveres. Hvis ikke settes prosjektet i kø.

Vi vurderer om prosjektet er modent basert på kriteriene nedenfor. Planlagt fremdrift følges opp jevnlig for å vurdere om prosjektet fortsatt er modent.

Tiltak som øker kapasiteten i strømnettet

Kortsiktige tiltak som kan gi ledig kapasitet i nettet

  • Kunder med reservert kapasitet frafaller, eller trenger mindre kapasitet
  • Tilknytning på vilkår eller tariffer for forbruk som kan kobles ut

Langsiktige tiltak som skaper ledig kapasitet i nettet

Våre kriterier for modenhet

Bestilling fra kunde, ikke fra tilrettelegger

  • Bestilling må komme fra kunden som skal tilknyttes nettet.
  • Ved bruk av mellomledd må det inngås avtale med kunden som skal tilknyttes. Køplass og reservasjon vil kun gjelde for denne kunden.
  • Dette betyr at tilretteleggere ikke får reservert effekt før de har en konkret kunde.
  • Hvis prosjektet overtas av en annen aktør, må modenhet vurderes på nytt. Dette kan innebære at saken havner bakerst i køen.

Avklart formål

  • Type næringsvirksomhet må være beskrevet.
  • Planene bør også være beskrevet i form av skisser og/eller kart.

Kapasitetsbehov og underlag for dette

  • Som minimum må oppgis maksimalt effektbehov. Hvis tilgjengelig, ønsker vi også forventet effektvariasjon over år, uke og døgn.
  • Effektbehovet det søkes om skal være begrunnet, og helst dokumentert med relevant teknisk underlag.
  • Dersom effektbehovet forventes å øke gradvis over flere år, må kunden legge frem en plan for trinnvis opptrapping. Intervallene i planen må være kvartal eller kortere.
  • Det kan være mulig å tilknytte hele eller deler av uttaket med vilkår om utkobling ved kapasitetsbegrensninger i nettet. Dersom det er aktuelt, oppgis dette.

Fremdriftsplan

Det er viktig at fremdriftsplanen er så tydelig som mulig, med milepæler (kvartal/år):

  • Som et minimum må det oppgis forventet tidspunkt for investeringsbeslutning, byggestart og når strømmen skal kobles til.
  • Forventet tidspunkt for når nødvendige tillatelser foreligger – både offentlige og eventuelt privatrettslige.
  • Milepæler for prosjektering og bygging.

Tillatelser

  • Bekreftelse på at tiltaket er i tråd med kommunens arealplaner. Hvis ikke må det beskrives hvordan nødvendige tillatelser etter plan- og bygningsloven skal innhentes.
  • Dersom det er behov for tillatelser etter annet lovverk (f.eks. oppdrettsloven, vegloven, jernbaneloven), vises det til status for eventuelle søknader.
  • Dokumentasjon på eierskap til det aktuelle arealet, eller privat avtale om bruk. Dersom dette mangler, oppgis plan for å sikre tilstrekkelige privatrettslige rettigheter for gjennomføring av prosjektet.

Finansieringsplan

  • Realistisk plan for finansiering.
  • Følgende må oppgis: Kilder for finansiering, når finansieringen forventes å være på plass, og hvorvidt det er søkt om eller tildelt midler gjennom støtteordninger.
  • Kunden må selv legge frem en vurdering av egen finansieringsplan, samt hvilke risikofaktorer den innebærer.

Info

Manglende fremdrift kan føre til at man mister køplassen eller reservasjonen.